index

Back in time: toen zijde ontstond

Zijde: Niet Meer Weg te Denken uit de Beautyindustrie

Zijde is niet meer weg te denken uit de beautyindustrie en heeft haar effect inmiddels bewezen aan het publiek. Zijden beddengoed, kussenslopen, haarbanden, elastieken en bonnets: we gebruiken graag producten gemaakt van zijde. Waarom? Zijde is een fijngeweven stof die geen vocht onttrekt – in tegenstelling tot katoen – waardoor huid en haar gehydrateerd blijven. Ook veroorzaakt zijde geen frictie wanneer het in contact komt met huid en haar, wat zorgt voor minder gespleten haarpunten en een zachter gevoel op de huid. Daarnaast is zijde hypoallergeen en antibacterieel, wat het geschikt maakt voor iedereen. Maar hoe zijn we tot dit punt gekomen? Wanneer is zijde ontstaan en hoe is het gebruik door de jaren heen veranderd? Je leest het in deze blog.

First things first: Wat is Zijde?

Zijde is eigenlijk de naam van de grondstof die wordt geproduceerd door de zijderups. Deze rups ontstaat uit een eitje en wanneer de rups na een maand eten klaar is om te transformeren naar een vlinder, wordt een cocon gemaakt van zijdedraad gesponnen door de rups zelf. Na ongeveer twee dagen bouwen is de cocon klaar en bevat deze wel 3000 meter draad, een indrukwekkende prestatie voor zo’n klein diertje. De cocons worden geoogst en de draad wordt met behulp van een warmwaterbad voorzichtig afgewikkeld. Dit is een delicaat proces. Daarna kan de productie van de zijden stof beginnen.

De Oorsprong van Zijde

Zijde kent haar oorsprong in China, waar men vermoedt dat zijde is ontstaan rond 300 v.Chr. Het oudste stuk zijde gevonden in China dateert uit deze tijd. Hoe zijde precies is ontstaan, blijft een mysterie, maar legendes en verhalen bieden een mooi aanknopingspunt. De meeste verhalen gaan over de Chinese keizerin Leizu. Volgens de legende zag Leizu een cocon, raakte deze aan uit nieuwsgierigheid en ontdekte dat de draad loskwam. Ze draaide de draad rond haar vinger, waardoor de cocon langzaam afwikkelde en de rups tevoorschijn kwam. Dit legde de link tussen de zijden draad en de zijderups. Leizu liet moerbeibomen in haar tuin planten, de enige boom waar de rups van leeft, en vond een zijdehaspel uit om de zijdedraden omheen te wikkelen. En zo was zijde geboren. China begon aan een lange en winstgevende handel met de rest van de wereld.

Gebruik in China

Zijde werd aanvankelijk voornamelijk gebruikt om kleding te maken, maar ook voor wandkleden en vislijnen. In het begin was zijde alleen voorbehouden aan de keizerlijke familie, deels voor status, maar ook vanwege de hoge kosten van het productieproces. Omdat zijde zo duur was, werd het steeds meer toegankelijk voor andere sociale klassen. Dit maakte het een gewild product, en er ontstonden veel werkplaatsen in China, wat leidde tot een enorme toename van de productie en populariteit.

Handel en Wereldwijde Verspreiding

Lang was China de enige zijdeproducent ter wereld, vanwege de strikte geheimhouding van het productieproces en de moerbeibomen die specifiek nodig waren voor de zijderups. Maar toen China fabrieken buiten de grenzen begon te bouwen, lekte het geheim naar buurlanden, en landen zoals India, Japan en Korea gingen ook zijde produceren. Toch bleef de kwaliteit van de Chinese zijde het hoogst, wat de zijderoute, een beroemde handelsroute tussen het Romeinse Rijk en China, tot gevolg had.

De Opkomst van de Katoenindustrie

Hoewel China lange tijd onaantastbaar bleef in de zijdeproductie, veranderde alles met de opkomst van de katoenindustrie. Katoen was goedkoper en makkelijker verkrijgbaar, waardoor het de populariteit van zijde uitdaagde. Tegenwoordig wordt zijde overal ter wereld geproduceerd, maar China blijft de grootste leverancier van hoogwaardige zijde.

Een Bedankt aan Leizu

De zachte stof die je nu op je kussensloop vindt, is dus het resultaat van een legende over een nieuwsgierige keizerin die een cocon aanraakte. Ondanks de productie via de zijderups, kunnen we dankbaar zijn voor de ontdekking van zijde, een prachtige stof die nog steeds voordelen biedt voor huid en haar. Thanks, Leizu!

Bekijk onze zijden collectie hier.