De opbouw van parfum

Parfum, de finishing touch als het gaat om je outfit of look. Wist je dat een vrouw gemiddeld 3500 euro aan parfum spendeert in haar leven? Als we de geschiedenis induiken, zien we dat parfum is ontstaan bij de Grieken en de Egyptenaren. Kruiden en takken werden verbrand om geuren vrij te stellen die dienden als offers voor de goden. Geur had een belangrijke rol in deze tijd. Later werden er ook geurende oliën gemaakt en ontstond parfum door de duizenden jaren heen zoals we het nu kennen. Maar hoe zit zo’n parfum nou eigenlijk in elkaar? Naast het feit dat het een vloeistof is die lekker ruikt, weet ik er vrijwel niks van. In deze blog neem ik je mee doorheen de opbouw van parfum en welke soorten parfum er zijn.

Verschillende lagen

Een parfum bestaat uit drie lagen, die we ook wel noten noemen. Zo is er de topnoot, die je vrijwel direct ruikt bij het openen van het flesje. Deze geuren zijn bedoeld om aandacht te trekken en zijn dan ook zeer duidelijk aanwezig. De geur verdwijnt vrij snel en ruik je slechts 1-2 uur. De volgende laag is de hartnoot. De hartnoot vormt samen met de basisnoot, de basis van de geur en is vaak een iets zwaardere, meer aanwezige geur. Lichte fruitige geuren zijn niet geschikt als hartnoot omdat deze te snel zouden vervliegen. De hartnoot bestaat vaak uit geuren zoals bloemen of kruiden en blijven 4-5 uur lang aanwezig. De basisnoot zet de basis voor de geur, zoals de naam al doet vermoeden. Dit zijn geuren die voornamelijk lang aanwezig blijven en de hartnoot en topnoot goed ondersteunen. Geuren zoals amber en vanille worden vaak gebruikt als basisnoot.

GeurpiramideVerschillende types

Parfum kent verschillende prijzen, vaak wordt de prijs bepaald aan de hand van de hoeveelheid geurbestandsdelen die erin zitten. Hoe groter het percentage geurbestandsdelen, hoe meer aanwezig de geur en hoe langer deze blijft zitten. We kunnen drie grote groepen onderscheiden hierin, zo is de meest sterke eau de parfum. Eau de parfum bevat de hoogste concentratie geur en blijft het langs zitten, vaak wel minimaal vijf uur. Eau de parfums hebben een diepe duidelijke geur en zijn om deze reden ook duurder dan eau de toilette en eau de cologne.

Eau de toilette is de iets minder geconcentreerde variant. Eau de toilette is iets subtieler qua geur en blijft ook iets minder lang zitten. Perfect voor wanneer je een iets frisser, minder aanwezig luchtje wilt dragen. Dit is dan in verhouding wel een stuk goedkoper dan eau de parfum.

Bij eau de cologne denk je wellicht (net als ik) in eerste instantie aan mannenparfum. Toch is dit niet het geval. Eau de cologne is het laagst geconcentreerd in vergelijking met de net beschreven parfum types. Dit is ideaal voor als je even snel de deur uit moet bijvoorbeeld en zijn er dus voor zowel mannen als vrouwengeuren.

Elke huid is anders

Parfum ruikt anders op elke huid. Dit komt doordat elke huid net iets anders qua zuurtegraad is, of omdat de hormoonhuishouding bij ieder mens anders is. Daarom kan het zo zijn dat je een luchtje heel erg lekker vindt bij iemand en vervolgens helemaal niet zo tevreden bent als je hem zelf draagt. Belangrijk is om een geur te kiezen die goed bij je past en natuurlijk heerlijk ruikt, want zeg nou zelf: niets is leuker dan horen dat je lekker ruikt, toch ;)?

Shop de YOSMO Collectie hier