Tips om zijde artikelen te wassen

Je wilt natuurlijk dat je zijde artikelen mooi blijven voor een lange periode en niet snel gaan slijten. Het eerste wat zijde laat slijten is de wasmachine, dus gooi nooit zijde in de wasmachine. Je zou ook kunnen kiezen om het naar de stomerij te brengen maar is eigenlijk niet nodig. Zijde droogt zo snel op dat na een handwas het binnen een paar uur al gebruikt kan worden.

Waar moet je op letten voordat je zijde gaat wassen?

Het is belangrijk om de was instructies door te nemen voordat je zijde gaat wassen. In vele gevallen waar je een zijde stof hebt met print is het flink aangeraden om alleen naar de stomerij te brengen. Het kan zijn dat de kleur kan gaan “bloeden” waardoor je dan je zijde stuk kan vernietigen als je het zelf wast.

Zijde van 1 kleur zoals onze zijden kussenslopen kun je makkelijk zelf met de hand wassen. Mocht je meerdere kleuren hebben, was dan altijd apart van elkaar.

Hoe moet je zijde met de hand wassen?

Al onze huidige zijde artikelen kunnen met de hand gewassen worden. Let wel op dat als je meerdere kleuren hebt je ze elk apart moet wassen. Mix nooit twee kleuren zijde met elkaar. Gebruik een mild wasmiddel dat speciaal gemaakt is voor gekleurde stoffen, aangezien deze geen bleekmiddelen bevatten. Fijn wasmiddel of speciale wasmiddel voor zijde is de enige optie hiervoor.

  1. Vul een bakje met koud of lauw water. Vul het bakje met genoeg water dat je de zijde er helemaal in kan dompelen.
  2. Als je maar 1 stuk zijde gaat wassen dan zijn een paar druppels wasmiddel genoeg. Je kunt dit doseren door een thee lepel te gebruiken. Mix de wasmiddel met het water.
  3. Laat je zijde stuk ongeveer 3 a 5 minuten weken in het water, helemaal ondergedompeld.
  4. Als een mini tedere wasmachine draai je de zijde stuk rond in het water en dompel het voorzichtig op en neer. Hierdoor stroomt het hele water door de zijde en was je de vuil eruit.
  5. Na het wassen gooi je het vuile water weg en spoel je de zijde met koud water zodat alle zeep eruit gaat. Stop zodra je geen zeepwater meer ziet uitstromen.
  6. Het is belangrijk om je zijde stuk niet uit te wringen maar met een keukendoek of handdoek te drogen. Plaats een schone keukendoek op tafel en plaats je zijde stuk erin. Rol het doek op als een sushi en terug. Herhaal het 2x.
  7. Hang je zijde stuk op om te drogen en vermijd directe zonlicht. Na een paar uur is je zijde al droog en kun je weer gebruiken.

 

Hoe moet je zijde strijken?

Tijdens het wassen en drogen kan je zijde een beetje kreukelen en kun je strijken om het weer mooi glanzend en streep loos te krijgen. Het beste zou zijn om te stomen met een handstomer thuis.

Bij het strijken van zijde moet je altijd een klein beetje vochtig zijn, NIET NAT, en binnenste buiten keren.

  1. Als je de tijd een beetje in de gaten kan houden, kijk of je zijde stuk al een beetje droog is geworden maar nog steeds vochtig. Je kunt dan meteen aan de slag met strijken. Als je zijde stuk al helemaal droog is dan pak je een verstuiver erbij en een klein beetje op spuiten. Keer je zijde binnenste buiten.
  2. Zet je strijkijzer op de laagste stand of zijde stand en we gaan hier focussen op stomen. Bij het strijken van zijde is het niet de bedoeling dat je de strijkijzer heen en weer sleept over de stof. Focus op de gedeeltes waar er kreukels inzitten en heel voorzichtig en kort erop persen en weer eraf halen. Hou de strijkijzer maar een paar seconde op je zijde stof. Als je klaar bent met een gedeelte laat het afkoelen en dan weer focussen op een andere deel met kreukels. Dit blijf je herhalen totdat alle kreukels eruit zijn.
  3. Voordat je de zijden stof van de strijkplank haalt, laat het helemaal afkoelen anders krijg je zo weer kreukels erin.

Tip: Je kunt ook je zijden stuk ophangen in de badkamer tijdens het douchen en met de stoom zullen de kreukels eruit gaan.

Shop onze zijde collectie hier